De trambrug

jun 1, 2022

Voor beginnende kanoërs is dit het keerpunt in het “rondje Edam” maar verder hebben we hier waarschijnlijk allemaal ooit een extra slagje gegeven om daarna het hoofd te buigen en te wachten tot de kano er onderdoor gedobberd was. Niet meer peddelen, hoogstens een beetje bijsturen want anders zou het nog eens verkeerd kunnen aflopen. Zo kennen wij de trambrug.

Een brug voor een tram? Echt?

Ja, echt. Hier ging een tram overheen. Naar Edam reden zelfs twee trams, de eerste ging van Amsterdam over Broek en Monnickendam naar Edam en de tweede reed van Kwadijk via Edam naar Volendam. Ze waren nogal verschillend en konden niet over elkaars rails rijden, maar wat ze gemeen hebben is dat ze
allebei lang geleden zijn opgeheven.

De tram uit Kwadijk reed over de trambrug, en die brug is het bekendste overblijfsel van deze verbinding. Verder zijn er nog een paar zichtbare restanten bij de plaatsen waar het spoortje de Purmerringvaart overstak maar daarvoor kun je beter uit je kano stappen want vanaf het water is er niet veel van te zien.
Op een foto uit ca. 1910 zie je hoe het was als er een tram over de brug ging op weg naar Kwadijk. Een vierkant locomotiefje, een rijtuig en buiten beeld waarschijnlijk een of twee goederenwagens. Het is voor de toeristen jammer dat hij niet meer rijdt maar er is gelukkig genoeg over in Edam. Ga maar eens naar dat hoekje en je herkent nog veel. De brug waarover dit stukje gaat staat er al meer dan honderd jaar. Hof van Holland, met het markante bord aan de gevel, is in de hoogte gegroeid maar nog steeds te
herkennen. De Speeltoren op de achtergrond is daar nog steeds en ik heb er ook vaak een vissertje gezien, al staan die tegenwoordig aan de andere kant bij het busstation. Alleen de “krul” is uit het straatbeeld verdwenen.

En als de trambrug er niet was?

Voor de tram was hier de Westerbrug, een houten ophaalbrug. Het uitzicht zou ongeveer hetzelfde zijn en de brug was maar een pietsje hoger, dus voor kanoërs zou het niet veel uitmaken.

Alleen zat je dan niet dit stukje te lezen.