Zo lang als ik me herinner hangt er een houten kano in de loods, dus op zich is dat niets nieuws. Ik vind het een mooi ding maar het hangt er alleen en komt niet van z’n plek. In het voorjaar voer Danny een tocht mee in de houten kano die hij zelf heeft gebouwd. Daar werd ik nieuwsgierig van. Hoe is het om je eigen kano te maken, hoe is het om ermee te varen? Een interview.

De eerste vraag ligt voor de hand: hoe kwam je op het idee zelf een kano te maken?

Bij een duikvakantie op Lanzarote ontmoette ik iemand die zelf een kano had gemaakt en dat vond ik een fascinerend idee. Het idee liet me niet los, later ben ik op zoek gegaan naar instructies en ik kwam uit bij Nick Schade (guillemot-kayaks.com). Daar heb ik een bouwbeschrijving gekocht. Ik heb gekozen voor een zeekajak omdat ik ervan uitging dat die heel stabiel zijn maar achteraf klopte dat niet helemaal.

Wat voor materiaal heb je gebruikt en waar vond je het?

Ik ben naar houthandel Vlug & Oud gegaan, in de Beemster, en daar heb ik een balk red cedar gekocht. Omdat ik geen onderbrekingen in de strips wilde, heb ik een balk gekocht van 6 meter. Die balk heb ik zelf in strips gezaagd. De stroken waren aan de brede kant dus ik heb ze ook nog overlangs in tweeën gedeeld.

Voor het bouwen van een boot heb je best wat ruimte nodig. Was dat moeilijk te vinden?

Heel makkelijk, ik heb de kano gebouwd in mijn huiskamer. Daar was ruimte genoeg en ik vond het niet in de weg staan dus dat ging goed. Een huiskamer is geen ideale werkruimte want bij het maken van een boot komt veel stof kijken, maar als je regelmatig stofzuigt gaat het wel. Toen de kano klaar was heeft hij een tijd als versiering aan de muur gehangen.

Hoe ging de bouw van de boot?

Ik heb er met tussenpozen aan gewerkt. Soms een paar dagen of weken achter elkaar en dan weer een tijd niet. Ik was begonnen voor de coronatijd, maar toen die kwam met het thuiswerken was het toch wel vol in mijn huis en ik heb toen meer vaart achter de bouw gezet.

De kano is gemaakt op spanten. Die zaag je volgens de bouwtekening, en dan maak je de spanten vast aan een lange balk zodat je de vorm van de kano krijgt. Dat ging niet helemaal goed want de balk die ik had bleek niet recht te zijn. Ik heb hem vervangen door een aluminium buis die wel recht is. De lange houten strips klem je langs de spanten en je lijmt ze aan elkaar. Zo maak je de onderkant en de bovenkant van de kano. De spanten haal je er dan weer uit.

De twee helften van de kano krijgen dan aan de binnenkant en de buitenkant een laag glasvezel met epoxy. Uiteindelijk worden de twee helften aan elkaar gelijmd en over alles heen komt een laklaag.

En dan heb je een kano. Was je eigenlijk van plan om te gaan varen?

Niet direct, ik wilde hem gewoon bouwen. De eerste paar maanden heeft de kano aan de muur gehangen in mijn huiskamer, om er naar te kijken.

Na een tijd kreeg ik wel zin om te gaan varen. Ik ben naar het Ilperveld gegaan omdat je daar makkelijk in
en uit kunt stappen en ik ben gaan varen. Dat was een beetje lastig omdat ik nog geen zitje had in de kano, maar het beviel verder goed. In het Ilperveld wist ik de weg niet dus het was nog lastig om er weer uit te komen, een kompas op de kano leek me wel handig en dat heb ik er later op gemaakt. Ik heb ook een zitje in de kano gemaakt.

Gewoon rechtuit varen was niet makkelijk, de techniek van het varen miste ik nog. Ik had geen zin om er heel lang over te doen om dat te leren, dus ik ben weer gaan googelen en ik kwam uit bij kanovereniging Edam. Door de instructie van Tineke heb ik snel geleerd wat te doen, en nu voel ik me op mijn gemak in mijn kajak.

Zelf een boot maken is een hele onderneming. Heb je vaker iets kleins of iets groots gemaakt?

Ik ben best handig. In mijn huis heb ik veel zelf gedaan zoals de keuken uitbreiden, een muur plaatsen, allerlei installatiewerk. En ik kook graag (vandaar die keuken) dus je mag gerust zeggen dat ik wel eens
iets maak.

Heb je iets veranderd aan het ontwerp toen je de kano maakte?

Oorspronkelijk had deze kano geen luiken. Die heb ik er zelf uitgezaagd en ik heb de waterdichte bevestiging bedacht en gemaakt. Dat is vrij goed geworden, niet honderd procent waterdicht maar heel bruikbaar

Ben je tevreden over het resultaat?

Ja, over het algemeen wel. Ik ben een perfectionist en ik weet dat een paar details iets beter kunnen, maar ik ben de enige die dat ziet. Misschien zou een tweede kano helemaal perfect worden, maar daar denk ik nu niet aan.

Een houten kano is mooi. Er kan een kras op komen maar daarvoor ben ik niet bang; schuren, lakken en hij is weer als nieuw.

En de onvermijdelijke laatste vraag: mag ik eens proberen?
Ga je gang.

Daar ging ik, het Oorgat op richting de sluis en terug. De eerste meters zijn even wennen natuurlijk en dan vaart Danny’s kano heel
makkelijk.

Het is warm weer en het water is vol zwemmende en dobberende mensen, geen probleem om daar een rondje omheen te draaien op deze zonnige augustusdag.

Mooie boot hoor.