Rondje Loenersloot

mei 15, 2022

met KVDRV in Vinkeveen

Vorig jaar werden wij benaderd door een
bestuurslid van KV De Ronde Venen. Zij wilden
graag eens bij ons komen varen en boden in
ruil een begeleid rondje Loenersloot aan. Nou
graag natuurlijk. Alle afspraken liepen
uiteindelijk spaak vanwege de coronaperikelen
waarop we gezamenlijk besloten het in het
vaarseizoen 2022 opnieuw te proberen.

Zondag 15 mei werd de datum waarop wij
verwacht werden in Vinkeveen en zondag 18
september komen de KVDRVers bij ons varen,
zie o.a. ook de kalender op onze website en/ of
in de app Teamy.

Het aantal aanmeldingen was tot een paar dagen voor 15 mei slechts 2 maar uiteindelijk zijn we met drie auto’s en 5 kano’s verdeeld over de respectievelijke daken Vinkeveenwaarts getogen. De aankomst was hartelijk en heerlijk: een enthousiaste begroeting met koffie en cake. We konden op het lange en smalle perceel helemaal naar achteren rijden om onze kano’s bij de steiger af te laden. Het steiger lag vol in de zon en helemaal uit de wind, heerlijk warm daar.

Beetje ’te’ eigenlijk maar na ons vertrek konden we in het verkoelend briesje op de Zuidplas een beetje afkoelen. We voeren onder de Demmeriksebrug door naar de overdraag bij de Demmeriksesluis. De sluis schut kano’s maar rekent voor iedere kano de prijs van een boot. Aangezien ze ook in Vinkeveen net Zeeuwen zijn (ons ben zuunig), dragen we dus over. Na de sluis varen we verder over de Angstel, een
oud riviertje. Op een gegeven moment ineens links kasteel Loenersloot, schitterend maar ik miste het fotomoment. Ik wist nog wel een mooie foto te schieten van een van de vele prachtige woonhuizen.
Na een pauze langs de weg komen we op het Abcoudermeer, steken dat over en varen door over het riviertje de Holendrecht. Ja, bekende naam inderdaad.


Bij restaurant de Voetangel gaan we onder de brug linksaf de Waver op. Vanaf de Waver varen we de Winkel op. Ergens langs de Waver stonden kunstwerken geïnspireerd op landbouwvoertuigen langs het water. Verder langs de Winkel stappen we uit bij een overdraagsteiger en dragen over naar Jachthaven Bon. We lopen even langs het dijkje om te pauzeren bij de horecagelegenheid bij de sluis. We nemen even de tijd om een van ons groepje wat hersteltijd te gunnen wegens een opspelende rugblessure.
Als de rug weer recht is en het bier op, vervolgen we onze tocht richting de Vinkeveense Plassen. Het weer is nog steeds prachtig en dat merken we aan het grote aantal boten en bootjes op de plas.

We gaan onder de Baambrugse Zuwe door en na nog een paar peddelslagen zijn we weer terug bij de steiger van de KVDRV. We hebben totaal ongeveer 26 km gevaren. Wat een heerlijke dag en wat een leuke tocht. Heel bijzonder om de hoogbouw van Amsterdam Zuidoost in de niet zo verre verte
te zien liggen terwijl de directe omgeving zo absoluut landelijk is.

Zeker voor herhaling vatbaar.