Voor zondag 26 september stond het rondje Binnendoor-Buitenom of vice versa op de kalender. Dit is een tocht over binnenwater en het grote water van het Markermeer. Het kan een kortere vaartocht zijn over de Purmerringvaart via het Stinkevuil en de Grafelijksheidssluis bij Monnickendam het Markermeer op weer terug naar Edam. Of doorvaren op de Purmerringvaart en net voor Ilpendam bij het kanosteiger overdragen naar Varkensland en via de Leek naar Monnickendam varen en dan via de sluizen naar het Markermeer weer terug naar Edam.

De zondag startte met een paar flinke buien. Wij, de vier vaarders Rob, Sebastiaan, Karen en Tineke, deden rustig aan met omkleden en de benodigde eet- en drinkwaren en ander spul in de boten leggen. We bespraken de route en op basis van de voorspelde windkracht 2-3 voor de hele dag en het verwachte draaien van de wind van ZO naar ZW halverwege de dag werd besloten om het rondje binnendoor te starten en te gaan voor de lange versie via Varkensland. Tegen tienen werd het droog en dronken we dus geen koffie in de loods maar gingen we varen. Geen wind, goeie temperatuur en zondagsrust op het water. Zelfs de zon glom regelmatig tussen de wolken door.

Binnendoor-Buitenom route

Bij de overstap naar Varkensland zat er 10 km op en was het hoog tijd voor een koppie en een boterham. Via een smal slootje met aan weerskanten hoge rietkragen vervolgden we de tocht richting De Leek. Het meertje De Leek is een overblijfsel van een oude veenstroom. Om bij Monnickendam te komen sloegen aan het einde van het meertje rechtsaf waarbij we links uitzicht hadden op de droogmakerij die vroeger het Monnickenmeer was. We kwamen uit op de vaart langs de N247 en voeren naar de Kloosterdijksluis. Deze sluis heeft dezelfde bedieningstijden als de 50m verder gelegen Grafelijkheidssluis naar het Monnickendammergat dat rechtstreeks verbonden is met het Markermeer. De lunchpauze voor de sluiswachter is tussen 13:00-14:00 uur, en het was jawel, 13:03 uur. Eigenlijk wisten we dit ook wel maar we hadden er niet zo opgelet.

Met tijd over en de lawaaiige N247 naast ons besloten we om het centrum even in te varen. Daar kwamen we een bordje tegen met de vermelding Middendamsluis en een richtingpijl. Waarop iemand uitriep, volgens mij is dat een sluisje direct naar het Markermeer dat bediend wordt door vrijwilligers. We voeren het water van de Fluwelen Burgwal op en kwamen inderdaad uit bij sluisdeuren. Ernaast op een bord de bedieningstijden en een telefoonnummer. Deze sluiswachter had geen lunchpauze dus fluks het nummer gebeld. Even later werden we aangeroepen door de sluiswachter: “Goed vasthouden jullie want ik moet de sluis eerst leeg laten lopen en dat geeft een behoorlijke kolk”. Nou dat klopte wel, een wildwaterriviertje was er niets bij. Bij het invaren kregen we de vermaning: “Blijf maar achterin de sluis en houd je weer goed vast want het water komt met dezelfde vaart de sluis in als het er net uitliep”. Onstuimig inderdaad en we gingen een hele dikke meter omhoog dus het duurde ook wel even. We vonden het een prachtervaring en de mensen op de terrassen net voorbij de sluis hebben ook genoten van het spektakel.

Goed vasthouden terwijl het water uit de sluis kolkt

Vanaf de sluis voeren we ruim voor twee uur door de Monnickendamse haven het Monnickendammergat op. We voeren naar de overkant en volgden daar de dijk om net voorbij de hoek bij Katwoude de boten een klein strandje op te trekken. De resterende koffie en boterhammen daar genuttigd en vandaar ging het met een inmiddels ruimende en iets in kracht toegenomen wind in de rug, rechtstreeks naar Edam. Iets na 16:00 uur en na 27 km afgelegd te hebben, waren we weer terug bij de loods.

Dat was weer een heerlijke zondag. Lekker moe en geheel ontspannen droogden we onze boten en legden ze weer in de stelling. Tot de volgende tocht.